top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Life is like a box of chocolates

Ik houd van deze quote. Hij rolt lekker en ik hoor het Forest ook op zijn beetje leizige manier zeggen. Bovendien ben ik dol op zowèl het leven als op chocola. Dus wat mij bij betreft een perfecte vergelijking.
You never know what you gonna get

Toch zit er een serieuze ondertoon in deze luchtige uitspraak… Je weet nooit wat je op je bordje krijgt in het leven. Gelukkig maar, denk ik dan. Want, we zouden ons leven moeten leven zonder angst, zonder enige terughoudendheid en in de volle vaart vooruit. Of dat altijd kan óf lukt, dat is niet zozeer de vraag. Het gaat hier vooral om de mindset, de wil om iets van het leven te maken. Jóuw besluit om vooruit te kijken en het rugzakje (jouw box of chocolates), dat we allemaal met ons meedragen, draagbaar en op smaak te houden.


Als je kijkt naar jouw box of chocolates heb je waarschijnlijk al regelmatig een chocolaatje getroffen, dat je niet smaakte. Waar je niet blij van werd en waar je zelfs een vieze nasmaak van kreeg. Of misschien zag het chocolaatje er wel smakelijk uitzag, maar voldeed het helemaal niet aan die verwachting; je kunt je zo ongelooflijk vergissen in de vulling. Of eentje waar je eerst voorzichtig aan geproefd hebt en daarna toch weer stiekem teruggelegd hebt? Not your cup of tea... En dan hebben we natuurlijk dat ene chocolaatje waarvan je wenste dat je hele box daarmee vol zat! En zo hebben we allemaal te maken met verrukkingen, verwachtingen, teleurstellingen of ronduit tegenslagen.

Whether you like it or not

Zo is het leven. Whether you like it or not… Persoonlijk vind ik dat (bij voorkeur een beetje) drama in je leven, je vermogen om te genieten vergroot. Van elk vreselijke dieptepunt in je leven kun je misschien wel één ding noemen, dat er wèl mooi aan was of is. Ik moet dan denken aan mijn goede vriend. Hij en zijn partner weten nu ruim een jaar dat hij ongeneeslijk ziek is. Toch proberen ze niet teveel stil te staan bij wat hen te wachten staat. Of wanneer de één zonder de ander verder moet. Zij willen genieten, juist nu. Nu het nog kan. Plannen maken voor vakanties. Genieten van wandelingen in het weekend, van een ritje met de cabrio, van een sateetje eten samen, etc.


Zij zijn wat mij betreft het voorbeeld van hoe bitter de chocola kan zijn. Maar maken daar samen toch een draagbaar en smaakvol bonbonnetje van door er een geheel eigen draai aan te geven. Ze willen niet negatief zijn, wat trouwens wel mág. Zij willen niet bij de pakken neer zitten, wat ik mij overigens best kan voorstellen. Nee, zij willen de tijd die hen nog gegeven is optimaal benutten door te genieten van de kleine dingen in het leven. Bewonderenswaardig hè. Ja vind ik ook.

It’s all-in the mind

Voor je het weet zit je helemaal onder de chocola. Te gulzig. Teveel tegelijk. Hoe zorg je dan dat je weer fris en fruitig wordt? Van buiten en binnen?


Door te gaan werken aan je mindset. Bedenk wat je uiteindelijk hebt meegenomen uit de teleurstellingen en tegenslagen in je leven. Wat je hebt geleerd van de hoogtepunten in je leven? Al deze aspecten hebben je gemaakt tot de persoon die je vandaag de dag bent. Neem de tijd. Oordeel niet. Wees dankbaar. Geef aandacht. Voed je met positiviteit. En met chocola, want onthoud goed; er zit er altijd eentje tussen waar je nooit genoeg van krijgt!104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page