top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Hoe lang ben ik eigenlijk nog houdbaar?

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021

We hebben allemaal een bepaalde ‘houdbaarheidsdatum’. Een voetbalcoach. Een politicus. Een manager. Je voelt gewoon aankomen dat ze op een gegeven moment plaats moeten gaan maken. Tegenvallende resultaten. Te lang dezelfde koers gevaren. Er is behoefte aan een frisse wind of zelfs noodzaak. Als ik dat lees, vraag ik mezelf ook wel af: Hoe zit dat eigenlijk met mij? Met mijn houdbaarheid? Hoe weet ik nu wanneer de tijd daar is om een volgende baan te zoeken?


Kan ik het allemaal nog wel bijbenen?

Ik mag nog heel lang aan het arbeidsproces deelnemen. Gelukkig! Ik vind werken leuk én belangrijk. Ik voeg iets toe. Maak deel uit van een mooie club. Kan dagelijks mijn energie kwijt. Bovendien zorgt het er ook voor dat ik de weekenden veel meer waardeer. Toch denk ik regelmatig “Oei Mariël, het communicatie vak is behoorlijk aan het veranderen. In één adem is het al marketingcommunicatie geworden. De digitale trends volgen elkaar snel op en ook de technologische veranderingen zijn enorm. Kan ik het allemaal nog wel bijbenen? Word ik ingehaald door de jongere generatie? Voor mij redenen om mijn eigen toegevoegde waarde onder de loep te blijven nemen. Scherp te blijven op hoe ik aantrekkelijk ben voor de werkgever. En mezelf van tijd tot tijd te trainen en ontwikkelen. Gelukkig is ervaring en levenswijsheid ook een kwaliteit, en dat is wat ik met mijn 48 winters jong in elk geval meebreng.

Hoe weet je dat het tijd is om te gaan?

Maar hoe weet je dat het tijd is om op zoek te gaan naar een andere job? Voordat anderen laten merken dat je houdbaarheidsdatum in zicht is. Of je zelf al zo loopt te balen van je baan, dat je werkplezier ver te zoeken is? Voordat je dit punt bereikt, zou je eigenlijk zelf al moeten besluiten dat je verder wilt gaan. Of beter nog: Je hébt die nieuwe baan al gevonden. Beantwoord je onderstaande vragen vooral met ‘nee’? Dan is het een goed idee om eens na te denken over je toekomstplan.

  1. De betrokkenheid bij je werk is groot.

  2. Je doet waar je goed in bent.

  3. Je mening wordt gewaardeerd.

  4. Je krijgt de kans om te leren en groeien.

  5. Verwacht je over een jaar nog blij te worden van je werk?

Zolang je betrokken bent, heb je hart voor de zaak. Je leeft mee, denkt mee en belangrijker nog: Je voelt mee. De betrokkenheid komt van binnenuit. Dit wordt bepaald door verschillende factoren. Voor mij werkt het heel goed dat ik autonoom kan en mag werken. Ik kan floreren in mijn rol als ik vrijheid en verantwoordelijkheid krijg om mijn functie zelf in te vullen. Dan voeg ik mijn waarde toe. Binnen gestelde kaders hoor, dat vind ik ook fijn, maar af en toe buiten de lijntjes kleuren past ook goed bij mij. En het komt mijn creatieve proces ten goede! Mijn kernwaarde vrijheid bepaalt voor een heel groot deel mijn betrokkenheid. Voelt dat niet goed meer binnen de organisatie dan zou mijn betrokkenheid af kunnen nemen en daarmee mijn werkplezier.

Verwacht je over een jaar ook nog blij te worden van je werk?

Een aardige vraag die je jezelf kunt stellen: Hoe ziet mijn werk er over een jaar uit? Roept dat plezierige beelden op in je hoofd? Of schrik je van wat je ziet? Bedenk bij dit laatste dat jij zélf kunt beïnvloeden dat het er aantrekkelijk voor je uit blijft zien. Is er iets dat je kunt veranderen? Kunt ontwikkelen? Doe dat dan vooral. En realiseer je, dat veranderingen en ontwikkelingen altijd op je pad komen en je daarop mag anticiperen. De vragen 2, 3 en 4 spelen ook een rol in je werkplezier: Als je elke dag de kans krijgt om te doen waar je goed in bent, zit het met je betrokkenheid vast wel goed. Word je mening gewaardeerd door je collega’s en je leidinggevende? Knijp je handen dicht, waardering wordt vaak onderschat en het geeft een enorme boost aan je betrokkenheid. Krijg je daarnaast de kans om te leren en te ontwikkelen? Bravo, je geeft zelf richting aan jouw baan én toekomst. Neem zelf deze regie in de handen.

Wacht niet tot het minder wordt!

Start met vernieuwen wanneer je merkt dat je minder plezier hebt en je betrokkenheid afneemt. Neem dit signaal serieus en kom in actie. Dit betekent niet onmiddellijk dat je moet vertrekken. Maar voorkom dat je met tegenzin naar je werk gaat. Of dat anderen gaan praten over jouw houdbaarheidsdatum. Blijf jezelf ontwikkelen en afvragen of je deze baan over een jaar nog steeds kunt én wilt invullen. Dan houd je zelf de regie over jouw loopbaan.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page