top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Ik leef mijn leven... groots en meeslepend...

Bijgewerkt op: 9 jul. 2021

Juist ja... Deze gedachte schiet door mijn hoofd, terwijl ik de was aan het doen ben. Ik wíl graag dat mijn leven groots én meeslepend is. Dat het een groot avontuur is. Maar ondertussen ben ik best een groot deel van mijn tijd bezig met koken, boodschappen doen, stofzuigen en de afwas. Waar is dat grootse meeslepende leven, vraag ik me vertwijfelt af én waarom hang ik er zo naar?


Een vechter, een winnaar, een held

Ik houd van avonturenverhalen. Als kind kon ik mezelf al verliezen in allerlei spannende boekenseries. Daarin lijkt alles onderdeel uit te maken van het groter geheel; de tegenslagen, het drama en de ongebaande paden. Het was nooit voor niets: Al die mislukkingen maakten de hoofdpersoon tot de persoon die hij/zij is geworden. Een vechter, een winnaar, een held. Ik verwacht van mijn leven dat het net zo avontuurlijk en spannend is als in de boekenreeks die ik heb verslonden. Ook bij mij gaat er voldoende mis, deal ik met tegenslagen en teleurstellingen om uiteindelijk die held te kunnen zijn…. Maar voor mij voelen deze tegenslagen niet echt als heel zin- of waardevol. Heel eerlijk gezegd meer als falen. Toch blijf ik zoeken naar de rode draad. En blijf ik leren.

Neem het niet persoonlijk … Hoezo niet?

Want even terug naar de teleurstellingen; wáárom was ik teleurgesteld? Waarom werd ik geraakt? Waarom deed het iets met mij? Dat is wat ik aan het onderzoeken ben. Het zegt namelijk niet zoveel over de ander, maar alles over mij. Dus ik leg helemaal de focus op de hoofdpersoon in het verhaal: Ikzelf. Wat maakt dat dit me raakt? Waarom reageer ik zo? Deze vragen gaan niet over die ander, maar over mijzelf. Door de focus van de ander te halen, kan ik pas begrijpen hoe het komt dat de dingen gaan zoals ze gaan. Vaak wordt gezegd: “Neem het niet persoonlijk”. Maar laten we dat eens wel gaan doen, dan komen we tenminste ergens.

Triggerpoints, de moeit waard om te onderzoeken

Waarom? Het is het enige is waar je invloed op hebt. Waarschijnlijk heb jij, net als ik, ook wel eens geprobeerd om invloed uit te oefenen op de ander of de ander te veranderen. Is dat gelukt? Heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd? Mij eigenlijk nooit. Pas toen ik de focus naar mezelf ging verleggen, veranderde er iets. Ik merkte welke invloed ik zelf heb op mijn gedachten en het omgaan met teleurstellingen en verwachtingen. Wanneer iets mij triggert, zie ik het als een boodschap. Een uitnodiging om verder te onderzoeken en nog eens goed naar te kijken. Waarom ben ik teleurgesteld in iets of iemand? Door daar naar te kijken, komt het gevoel naar de oppervlakte en krijg ik de mogelijkheid om het te fixen én los te laten. Een volgende keer raakt het minder of misschien niet eens meer. Onderzoek het, analyseer het en laat het los. Dan verdwijnt het uit je systeem.

Wees een held!

Wees een held en de hoofpersoon in je eigen avonturenreeks. Door volledig zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor tegenslagen, niet waar gemaakte verwachtingen (van anderen) en teleurstellingen. Kijk in de spiegel en neem je eigen issues onder de loep. Want, het spijt me, het ligt niet aan de ander. Het is je oude pijn, die wat extra aandacht vraagt van jou. Durf je dat avontuur aan? Met jezelf? Wie weet raak je verstrikt in een spannende reis met dieptepunten en confrontaties, maar ook met heel veel hoogtepunten en mooie inzichten en uitzichten. Misschien wel de mooiste reis van je leven. Groots en meeslepend.


Never blame anyone in your Life.

Good people give you Happiness.

Bad people give you Experience.

Worst people give you a Lesson

Best people give you memories.


Lees ook het vorige blog over: Life is like a box of chocolates74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page