top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Er is niemand zoals jij. En dat is jouw superpower!

Vergelijk jij jezelf wel eens met een ander? En ligt je focus dan misschien ook op datgene, dat die ander beter kan of leuker doet dan jij? Ja? Fijn, dan ben ik niet de enige. Maar heb je jezelf wel eens gerealiseerd, dat die ander ook zo naar jou kijkt? Iets in jou bewondert, waarin jij uitblinkt. Iets waar jij echt goed in bent. En misschien zie je dat zelf niet eens (meer)… Het is jouw vanzelfsprekende talent. Je doet dat gewoon. Van nature! Het maakt jou uniek. Met al je fijne, leuke, mooie en bijzondere eigenschappen. Niemand in de hele wereld is zoals jij. En dat, dat is jouw superpower! Poeh, laat die maar even landen.


Honderd procent jij

Dat is een fijne wetenschap hè, er is er maar één zoals jij. En je hoeft er niets aan te doen. Jouw superpower heb je al. Doe je al. Ben je al. En het is 100% jij. En dat onderscheidt jou ten opzichte van alles en iedereen in de wereld. Eén kanttekening: We moeten het wél helemaal tot ons door laten dringen. Jammer genoeg, zijn we beter in het bewonderen van anderen dan van onze eigen kwaliteiten. Wat we zelf ook doen en hoe goed we iets ook kunnen, we zien altijd mensen die het net iets beter kunnen. Het gras aan de ander kant is altijd groener. En dat maakt ons onzeker…

Vertel eens iets positiefs over jezelf!

Tijdens LinkedIn trainingen vraag ik deelnemers wel eens: ’Kun je iets positiefs over jezelf vertellen, iets waar je goed in bent?’ Dan wéét ik al, dat mensen zich ongemakkelijk gaan voelen en gaan zitten schuiven op hun stoel. Waarom, denk ik dan. Ik zie nu al zoveel positieve punten! Waarom lukt het niet om deze te benoemen? Kijk eens door de ogen van een ander, bijvoorbeeld je partner of vriend(in), naar alle positieve kanten van jezelf. Zou je dan kunnen zien hoeveel kwaliteiten je hebt, waar jij zo voor gewaardeerd wordt? Je beseffen dat je niet zo streng voor jezelf hoeft te zijn? Je kunt zoveel meer dan jezelf denkt.

Niet beter of meer, maar wel onderscheidend

Jij bent de expert in jouw uniek zijn! Misschien vind je het fijn om je te realiseren dat jij, door jezelf te onderscheiden van anderen, niet zegt dat je ‘beter of meer’ bent dan anderen. Maar je bent wél altijd onderscheidend in wie jij bent, de manier waarop jij je ding doet. Ook al denk jij dat je hetzelfde doet als menig ander in je vakgebied. Ga dan eens voorzichtig nadenken, wat jouw bepaalde, unieke en onderscheidende manier is. Waarvoor zoeken mensen je op? Waar help je mensen bij?

Wat zit er nog meer in jou?

Misschien herken je dit? Naarmate je ouder wordt, vraag je je steeds vaker af wat er allemaal nog meer in je je zit. Heb je jezelf ooit in een hokje laten plaatsen, omdat anderen vinden dat je zo goed kan organiseren, zo betrouwbaar of zo gestructureerd bent? Ben je in een functie gerold en blijf je 'hangen', omdat je dat kunstje nu eenmaal kunt? Dan wordt het écht tijd om je te gaan realiseren, dat jij talent hebt voor álles. Alleen ben jij zelf gaan geloven in het hokje, waarin je je hebt laten plaatsen. En de enige beperking daarin? Dat zijn jouw eigen gedachten.

Hoog tijd om anders te leren denken en jezelf opnieuw uit te vinden!

Kijk met een frisse blik naar jezelf én naar je leven. Stel jezelf de vragen: Wat doe ik, omdat mensen dat nu eenmaal van mij verwachten? En wat doe ik, omdat ik er plezier aan beleef en er energie van krijg? Beginnen je ogen nu te sprankelen? Bij de gedachte van misschien wel jouw passie? Dan weet je het. Er is niemand zoals jij. Je staat aan de groenste kant van het gazon. And that's your superpower!82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page