top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Weet ik veel..?!

Je neemt je voor je niet zo snel te irriteren, te oordelen, boos te worden en te reageren op iets. Toch overkomt het je steeds weer. Voordat je er erg in hebt, stap je weer in je eigen valkuil. Hoe kan je je leven leuker en lichter maken? Door het idee los te laten, dat je overal iets van moet vinden. Overal op móet reageren. Geen mening hebben is niet saai. Het kan soms juist heel waardevol zijn. Is dat even wennen voor je?! Haal dan even diep adem en haal je schouders op… ‘Weet ik veel’.

Ik heb geen mening

Niet altijd je mening klaar hebben, vind ik een chapeau waard! Je relativeringsvermogen is prima in orde. Bijna alles waar we ons druk om maken in het dagelijks leven is niet heel erg belangrijk. Vaak is het relatief en niet de moeite waard om je druk over te maken. Het vult je ook nog eens met negatieve gedachten. Wat je weer stress bezorgt en een hoop energie kost. Energie die je toch veel liever op een positieve manier aanwendt? Laat het gaan en wordt een leuker mens.


Ik ben een nogal zorgeloos mens

Misschien komt bovenstaand gevoel voort uit het feit, dat ik zelf nogal zorgeloos ben (bleek uit een persoonlijkheidstest). Ik houd niet van gedoe. Of dingen groter maken dan dat ze zijn. Ik relativeer liever: Hoe belangrijk is dit werkelijk? Moet ik hier echt een punt van maken? Mensen die dat wel doen, kunnen soms een diepe zucht bij me oproepen. En de vraag: ‘Kost het niet ongelooflijk veel energie om overal iets van te vinden?’

Het schijnt wel dè trend te zijn: Je mening ventileren. Als ik de de social media kanalen soms teruglees... Iedereen mag zien en lezen wat wij ervan vinden. Soms zonder ons echt goed te verdiepen, geven we onze (platte) mening. Zonder hoor en wederhoor. Hup, direct oordelen en veroordelen. Vernietigend. Pijnlijk ook. Probeer eens geen mening te hebben. Leven en laten leven. Het brengt je een gevoel van kalmte en acceptatie.

Iets met een mug en olifant

Mijn collega hanteert een mooie spreuk: Oren in, slurf terug, van een olifant maak je zo weer een mug. Ik houd van deze uitspraak. Hoe vaker je je zelf afvraagt ‘moet ik me hier echt druk om maken?’ hoe vaker het je zal opvallen, dat weinig zaken je écht aan het hart gaan. Je raakt ook minder snel gefrustreerd. Simpelweg omdat je merkt dat het niet de moeite waard is. Kleine onjuistheden in iemands verhaal zijn het echt niet waard om hem/haar een slecht gevoel te bezorgen. En zeker geen reden om je onvriendelijk te gedragen. Een simpel: ‘Oh, dat wist ik niet, interessant’ doet meer recht aan de situatie. En het is beter voor ieders humeur.

Choose your battles

Dus nooit meer je mening uiten? Dat nou ook weer niet. Maar niet elke strijd is het waard om uit te vechten. Choose your battles wisely. Kies en vecht voor het onderwerp dat voor jou van wezenlijk belang is. Waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Dan ga je weloverwogen de strijd aan. En kun je gericht je energie aanwenden. Zo houd je ook nog tijd en energie over voor andere (leuke) dingen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page