top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Viva la Mexico, rondreis met huurauto

Bijgewerkt op: 10 jun. 2020

Heb je zin in mystieke maya ruïnes, prachtige meren, azuurblauwe watervallen, magische grotten (cenotes) en niet te vergeten tropische stranden? Kies dan voor veelzijdig Mexico. Om de ultieme vrijheid te ervaren, kiezen wij viertjes voor een huurauto. Zo kunnen we ons eigen route (grotendeels) bepalen. Wel goed opletten voor de topes (drempels in de weg). Ze komen vrij onverwachts en voor je er erg in hebt, zit je met je hoofd tegen het plafond. De overnachtingen boeken we wel vooraf. Dat scheelt een hoop zoekwerk op de dag zelf. Lees hieronder mijn top drie: Vamos!

Khao Sok National Park
Chitzen Itza in alle vroegte

Top 3 | Things to do Mexico


1. Bezoek diverse cenotes

2. Spot flamingo's in Celestun

3. Overnacht bij de zeven kleuren lagune


Overnachten in Cancun; autohalen én door!

Want de reis begint voor ons pas echt op het moment dat we zelf op pad zijn! We hebben een enorm grote en opvallend rode wagen mee gekregen, die we gedurende de reis zeer gaan waarderen. Heerlijk zoveel ruimte. Onze eerste stops zijn diverse cenotes. Je kunt erover lezen, maar je moet het echt zelf ervaren. Het afdalen in een donkere grot en dan ineens een lichtbundeltje in een waterpoel. Het is verrassend mooi! En zijn allemaal zeer verschillend; van verlaten en rustig tot zeer toeristisch. Bikini aan, flipflops en spring in het diepe!


Na de cenotes rijden we door naar onze hacienda bij Chitzen Itza

Hacienda is toch boerderij? We komen aan bij een prachtig hotel (hacienda chichen resort) met een geweldige binnentuin. Wat een droomplekje. Ons nog niet realiserende, dat we de volgende ochtend vroeg gewoon via de achtertuin het complex van Chitzen Itza opwandelen. In alle rust, voordat de bussen vanuit allerlei streken aan komen rijden, lopen we zeer onder de indruk rond. Een kippenvel-momentje om dit wereldwonder in zoveel rust te aanschouwen.

Na Chitzen Ita vervolgen we onze reis naar Izamal en Celestun

Ook wel de Gele Stad genoemd. Prachtige alle statige gele gebouwen. We hebben er een Mexicaanse kook workshop. We maken met hulp van lieve Mexicaanse mama's heerlijke gevulde tortilla's. De Mexicaanse keuken hier is toch niet helemaal te vergelijken met onze vernederlandst Mexicaans eten. Het smaakt goed! Na Izamal rijden we door naar Celsutun. Hier hopen we flamingo te gaan spotten! We boeken een tripje en daar gaan we; het prachtige blauwe water op. Al gauw zien we een roze waas in de verte. Ja hoor, steeds dichterbij ontdekken we honderden flamingo's, zo mooi! Na een tijdje dobberen, varen we via een mangrove terug. Prachtige dag!


We rijden door naar Campeche naar San Christóbal de las Casas

Campeche is een prachtige kleurrijke stad en even een welkome afwisseling in de rust die we tot nu toe hebben ervaren. We zoeken een gezellige restaurantje op en gaan we voor de specialiteit van deze stad: Garnalen met tortilla's en tomatensaus. Jammie. De volgende dag rijden we via de kust, met een stop op het strand met onze eigen lunch, naar Villahermosa. Dit is slechts een overnachtingsplek om de volgende dag door te kunnen rijden naar het levendige San Cristóbal de las Casas. Een koloniaal dorp waar de temperatuur een stukje lager ligt dan we tot nu toe gewend zijn. Volop marktjes met leuke souvernirs, gezellige restaurantjes, mooie pleintjes én goede ontbijt- en koffietentjes. We maken een excursie naar inheemse gemeenschappen, op een uurtje rijden. Een indrukwekkende dag waarin we de rituele zien van deze bergdorpen; zoals een kerk waar kippen los rondlopen tussen heel veel brandende kaarsen...


Na San Cristobal rijden we via de Sumidero canyon door naar Aqua Azul

In de Sumidero Canyon kun je een stukje wildlife spotten. Met zwemvesten aan stappen we op de boot en varen de kloof in. We zien krokodillen, enorme pelikanen en genieten van de tocht door de kloof. Hoewel het minder mooie weer waarschijnlijk wel maakte, dat het geen ongelooflijk diepe indruk bij ons achter laat. We gaan door naar de Aqua Azul watervallen. Hier zijn we wel van onder de indruk, ondanks de drukte. Op verschillende niveaus stort het water oplaag. Op zonnige dagen is het water inderdaad azuurblauw. We lopen langs het water helemaal omhoog en genieten van het prachtige uitzicht. We pakken ook nog de waterval Misol-Ha mee. Hier is het een stuk rustiger. De 35 meter hoge waterval komt uit in een grote poel, waar je heerlijk kunt zwemmen. Maar niet, voordat we eerst even achter de waterval hebben gelopen!


Op naar schitterende junglestad Palenque!

Palenque ligt wat hoger, dus klimmen, klimmen, klimmen. Net wanneer je denkt: 'Hoe lang nog en waar gaat dit naartoe?' sta je ineens op een groene vlakte en zie je de eerste bouwwerken. Het mooie van Palenque is dat je de tempels nog mag beklimmen. Hierdoor zie je het complex vanuit een heel ander perspectief én bovendien heb je een prachtig uitzicht! Stevige schoenen is wel zo handig én neem water mee, veel water. De zon brandt er flink op los.


Na Palenque door naar Bacalar Laguna

Ook wel Laguna de los 7 colores. Een prachtige lagune met de mooiste verschillende kleuren blauw. We zitten er in een eco-resort en de eigenaar vraagt of we zin hebben om de volgende ochtend mee te gaan kayakken. Ja leuk idee, vinden we. Enige nadeeltje; voor zonsopgang op, dan is de lagune op z'n mooist. En hij heeft helemaal gelijk, het is prachtig om de zon op te zien komen, dobberend vanuit onze kayak. We rijden door naar het strand. Hier denken we in een authenthieke badplaats te komen waar we schildpadden kunnen zien zwemmen. We kijken dan ook even op van de drukte die we er aantreffen. Even schakelen; maar eerlijk is eerlijk: Het is er prachtig en het blijft zeer bijzonder om tussen de reuze schildpadden te zwemmen!


We sluiten onze geweldige en afwisselende reis af in een heerlijk hotel in Playa del Carmen. Overdag lekker relaxen op een strandbedje. 's Avonds de drukke boulevard op om een terrasje te pakken. We raken nog niet uitgepraat over al het moois dat we de afgelopen twee weken hebben gezien. Wat een prachtig land!
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page