top of page
Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Afrikaanse savanne en een ode aan de Twentse textiel industrie

Ode aan de Twentse textielindustrie wandeling

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Van de huiswevers in de 16e eeuw tot de grote textielfabrieken van de 19e eeuw. De ondergang van de industrie was een zware slag voor Twente, toch zal de textiel nooit uit Twente verdwijnen. Het zit in ons Twentse DNA. En om de textielgeschiedenis eer aan te doen, wandelen we een stukje langs de voormalige trambaan voor textielarbeiders (van Oldenzaal naar Denekamp). Deze trambaan kun je trouwens ook in het geheel wandelen. Wij kiezen voor een start bij Havezathe Het Everloo in Rossum. Je parkeert je auto hier gratis; er starten verschillende routes. Wij besluiten de rode en gele route te combineren.

Koffie- theehuis met uitzicht over het Twentse platteland

Over het bruine bladeren pad lopen we het bos in en we zien al vrij snel het bordje naar ‘t Stekkie. Heb je na 10 minuten al zin in koffie? Twijfel dan niet deze afslag naar ’t Stekkie te nemen. Een koffie- & theehuisje op een van de mooiste plekjes van het Twentse platteland. Een oude boerenschuur, omgebouwd tot een prachtige, authentieke boerenkeuken. Bij mooi weer kun je buiten op het terras genieten, bij wat minder weer is het binnen bij de kachel gezellig warm. Om teleurstellingen te voorkomen, bel altijd even van te voren of ze open zijn. Wij besluiten deze stop voor later te bewaren.


Trambaan en de replica van het wachthuisje

Vervolgens zien we vrij snel het replica van het wachthuisje dat 300 meter verder op stond langs de trambaan Oldenzaal naar Denekamp. De trambaan liep over het grondgebied van de familie Palthe. De familie bedong een eigen halte 'Volthe' en hiervan werd door de ‘Juffers Palthe’ gretig gebruik gemaakt. Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij, die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Drie generaties Palthe hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter Gulia van Johannes Palthe overleed en het huis een museum werd. Vind je het interessant om te zien en ervaren hoe de familie Palthe woonde in de 18e eeuw? Dan is het huis zeker een bezoekje waard. Het is alsof je in een tijdmachine stapt.


De Afrikaanse savanne

We lopen het licht in; langs een open stuk weiland en er komt zelfs een waterig zonnetje door. We passeren een diepe vijver waar vroeger klei werd opgegraven. We vervolgen het pad en bij de open vlakte blijven we even stilstaan. Wauw! Met het zonnetje op het prachtige hoge gras, de zon en het uitzicht; het lijkt gewoon op een Afrikaanse savanne. We genieten een tijdje van voordat we doorgaan richting ons eindpunt de havezathe. Het Everloo kent een lange geschiedenis waarbij het landgoed en omliggende grond aan elkaar verbonden waren. Zo kocht in 1831 diezelfde predikant Palthe Het Everloo om zijn zoon Frederik er te laten wonen. Vanaf 2005 wordt de havezate geëxploiteerd en heeft Natuurmonumenten de grond in bezit. Datzelfde jaar nog verkocht Natuurmonumenten de havezate aan een horecaondernemer. Tegenwoordig kun je er terecht voor feesten en partijen. En in de zomer in de weekenden op het terras voor een hapje/drankje.


Wij proberen een plekje te bemachtigen bij ’t Stekkie, maar helaas het theehuis is gesloten. Je kunt kiezen voor eetcafé De Bisschop in Rossum, naast het Kulturhus CoCer. Wij pakken de auto en rijden naar de stroper (in De Lutte) voor een pannenkoek(je).

Tips

· Overnachten doe je bij Erve Fakkert (Erve Fakkert - Ootmarsum-Dinkelland)

· Bezoek het Palthehuis (Home - Palthe Huis)

· Volledige trambaan wandeling van 16 km (Trambaan | Landschap Overijssel)







23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page