top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Waanzinnig mooi en afwisselend Zuid-Afrika

Afgelopen augustus was het zover. We vliegen naar Zuid-Afrika voor onze zorgvuldig samengestelde rondreis! Flink op tijd op Schiphol, maar bewonderenswaardig vlot gingen we door alle poortjes, waardoor de eerste hobbel genomen was. Met een rechtstreeks vlucht naar Kaapstad kwamen we 's avonds laat aan. Zonder tijdverschil, waardoor we de volgende ochtend fris en fruitig opstonden. Klaar voor het avontuur!

Top 3 | Things to do Zuid-Afrika


1. Ontdek Kaapstad en rijd de geweldige Chapmans peak road (kustweg)

2. Ga wijnproeven in de omgeving van Franschhoek

3. Ga een paar dagen op safari in de privé reservaten van Greater Kruger


Kaapstad en omgeving

Wij starten onze rondreis in Kaapstad. We verblijven in een prima bed & breakfast net buiten de stad; mooibaai. De eerste dag is er eentje van diverse regenbuitjes. Dus wat musea en natuurlijk een kop koffie bij Waterfront. In de middag breekt een waterig zonnetje door en we besluiten Bo-Kaap te bezoeken; de wijk bekend om haar felgekleurde huis. Kaapstad zelf is prachtig, maar ook de omgeving is bijzonder. De volgende dag rijden we richting Kaap de Goede Hoop om allereerst kennis te maken met de pinguïns. Heerlijke grappige beesten. Kaap de Goede Hoop is even opstellen in rijen van tien én check, ja we hebben ook de foto. De volgende dag zien we zon! En dat betekent ook dat we de Tafelberg kunnen zien, wauw geweldig! En we hadden ons voorgenomen; als het kan dan maken we een helicoptervlucht. Dat waren 10 fantastische minuten. Mooi om de tafelberg, Lions head en de stranden zo van bovenaf te zien. De botanische tuinen pakken we nog even mee en tot slot willen we de peakmans drive graag bij zonsondergang rijden, dus zo gezegd zo gedaan. Wat een kadootje deze dag!


Vanuit Kaapstad naar Hermanus

Koffertjes gepakt en we gaan richting Muizenberg waar we een stop maken voor een strandwandeling en natuurlijk even strandhuisjes van dichtbij bewonderen. Uhm, je kunt beter op afstand blijven, beetje oud, vervallen en afgebladderd, maar we hebben ze gezien! Na een fijne lunch aan het strand rijden we door naar Hermanus, waar we hopelijk nog wat walvissen gaan spotten. Dat kan al op het 12 km lange cliffpath waar Geert inderdaad al meerdere keren walvissen spot. Zelfs twee vlak langs de kustlijn. Natuurlijk kan een boottochtje niet ontbreken en we varen vanuit Gansbaai de zee op. Na even varen komt er een gentle giant voorbij met haar kalf. Superrelaxed blijft even dobberen, zelfs even op haar rug voordat ze doorgaan. Indrukwekkend! Hermanus is een gezellig dorp om een paar nachten te zijn. Gansbaai daarentegen is wat rustiger, maar heeft prachtige stranden, dus zeker de moeite waard om te bezoeken.


Van Hermanus via Elgin valley naar Franschhoek

Onze volgende stop is Elgin Valley; een opkomend wijngebied in Zuid-Afrika. Het weer is prachtig dus we besluiten een wandeling rondom de wijngaard te combineren met een proeverij. Not bad. De dagen erna zijn regenachtig, ook wanneer we doorrijden naar Franschhoek, dus er zit niets anders op dan ons op de wijnen te storten. We pakken diverse wijnproeverijen mee, deze vinden wij de allerleukste: Boschendal.


Terug naar Kaapstad voor de vlucht naar Hoedspruit

Na een korte vlucht van twee uurtjes pikken we onze auto op en op weg naar onze lodge genieten we al van de prachtige Panoramaroute langs de Blyde river canyon. Diverse watervallen en uitzichtspunten zijn de moeite waard om een stop te maken. Einde middag rijden we het park op en genieten we van wederom een 'warm onthaal op de prachtige Unembezi lodge. Hier verblijven we twee nachten, helemaal geen straf. De volgende ochtend mogen we ons melden voor een boottocht op de Blyde river. Vanaf het water kunnen we al een blik werpen op de drie rondavels, die we straks ook nog graag van bovenaf willen bewonderen. Maar eerst lunch bij de Chubby Pig, in tegenstelling tot de naam, een heerlijk en idylisch plekje aan de rivier de Treur. de echte bikkels nemen een verfrissende duik voordat ze een blik op de lunchkaart werpen. Na deze fijne lunch bekijken we rourke's potholes en vervolgens door te rijden naar de drie rondavels. de perfecte afsluiting van deze dag? Een struisvogelbiefstukje!!

Safaritijd in Balule

Na eerst een rondje op de mtb door het parkje rijden we door naar ons volgende adresje. Hier staat onze eerste echte safari op het programma. In een open truck rijden we het park in én wauw, nog geen uur verder hebben we vier van de big five al gespot. Zo gaaf! We staan midden in een kudde olifanten en het voelt helemaal niet bedreigend. Je bent helemaal in hun habitat, ze trekken zich niks van ons aan. We gaan van de gebaande paden om de beste spots te zien, echt spectaculair! Wat een lucky eerste gamedrive. 's Avond bij het haardvuur genieten we van een heerlijke Afrikaanse braai bij Sausage Tree Safari Camp. Om 6u een wake up call voor de ochtend safari en daar gaan we weer! Een kopje thee bij de hippopool, terwijl zij naar ons liggen te kijken, genieten wij van hen ;) Het leuke van een ochtend en middag safari is, dat je overdag heerlijk de tijd hebt om bij het zwembad te chillen.


Van Balule naar Sabi Sand

Na de ochtend safari vertrekken we naar onze volgende bestemming. Via uitgesproken Afrikaanse dorpjes (zandwegen, waterputten, af en toe een dorp) komen we op onze nieuwe overnachtingsplek. We weten niet wat we zien als we onze lodge binnen stappen, dus is enorm! We pakken een lunch mee en ontmoeten ons jeepgezelschap; een Canadees en Amerikaans koppel. Voor onze middagsafari vragen ze natuurlijk weer welk drankje we voor de sundowner willen én dat wordt vanzelfsprekend weer Amarula, te lekker! We gaan op pad en al snel blijkt er een leeuwenfamilie in de buurt te zijn. We gaan op zoek; of eigenlijk onze tracker en driver gaan op zoek, waarbij ze geen moment aarzelen om ons alleen achter te laten in de truck en in de bush te zoeken. Dat werpt z'n vruchten af; op nog geen 4 meter afstand staan we te kijken naar een familie met vier kleine welpjes. Zo fantastisch om te zien. na enige tijd genieten is het tijd voor de sundowner. Terwijl we allemaal lopen te genieten van onze drankjes blijkt (achteraf) op nog geen 100 meter een luipaard te liggen. Deze spotten we nog voordat we terug rijden naar de lodge. Wat een fantastische dag!

We schudden het zand van ons af en vertrekken richting strand

De volgende dag maken we ons op voor onze korte vlucht naar Mozambique. Hier kunnen we heerlijk vier dagen bijkomen in een fijn hotel. Genieten van de prachtige azuurblauwe zee en witten stranden tijdens een boottripje. En alles eens even de revue laten passeren wat we gezien en gedaan hebben de afgelopen weken aan het zwembad. Het was waanzining. Wat een geweldige avontuur. Dankie dankie!


Oh ja, een laatste tip: wij waren in augustus. Dan is het winter in Zuid-Afrika. Met een beetje mazzel heb je goede dagen, maar de kans op regen is vrij groot. Kun je een maandje of twee later, zoals oktober, dan pak je de Afrikaanse lente mee.


42 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Leoni Eusterbrock
20 ene 2023

prachtig geschreven en bijzondere reis om niet te vergeten!

Me gusta
bottom of page