Al vaker zag ik dit exotische gerecht voorbij komen. En dan wint toch mijn nieuwsgierigheid. Na wat zoekwerk heb ik mijn eigen variant gemaakt. Ik vroeg me wel even af hoe de heren het zouden vinden om vegetarisch te eten? Ik besluit om toch wat serannoham toe te voegen onder de eieren. We vonden het verrassend lekker. Goedkeurende geluiden vanaf de eettafel. Een volgende keer ga ik toch voor geheel vegetarisch, de eieren maken veel goed.

Ingrediënten voor 4 personen
400 g tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
2 rijpe tomaten
3 paprika’s, alle kleuren
1 rode peper
1 grote ui
1 teentje knoflook
4 eieren
4 plakken serranoham (kan ook zeker weggelaten worden)
1 tl cayennepeper, curcuma, komijnzaad, kaneel, chilipoeder, zout, peper en paprikapoeder
3 laurierblaadjes
1 flinke hand peterselie
1 el olijfolie
Peper en zout
Turks brood
Hoe bereiden?
Verwarm een beetje olijfolie in een grote wokpan. Snijd de ui, de tomaten en de paprika’s in lange repen. De knoflook in kleine stukjes. Bak de ui met de knoflook even aan. Voeg de paprikareepjes en de gesneden tomaten toe. Vervolgens de kruiden: cayennepeper, curcuma, komijnzaad, kaneel, chilipoeder en paprikapoeder). Bak dit even mee. Voeg de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het met enige regelmaat door. Vergeet niet de laurierblaadjes er dan uit te halen. Maak vier kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Ik vind het lekker dat het eiwit echt goed gestold is, dus laat het zeker 10 minuutjes met deksel op het vuur staan, dan is de dooier nog wel zacht. Verwarm eventueel de oven voor het Turkse brood.
Ben je tevreden over de staat van de eieren? Dan breng je de shakshuka verder op smaak met extra peper en zout en verdeel je de vers gesneden peterselie erover. Ik serveer het met een rond Turks brood voor de rest van de familie. Eet smakelijk!
Comments