top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Bang ikke? Jazeker! Zonder angst geen groei.

Vake be'j te bange. Ken je deze uitspraak? Ik wel. Herken je de uitspraak? Jammer hè! Zonder angst zijn we namelijk tot GROOTSE dingen in staat. Van nature beschikken jij en ik over het geweldige vermogen om flexibel te zijn. Mee te bewegen wanneer we met verandering worden geconfronteerd. Maar door een soort idioot aangeleerd gedrag steekt ineens angst de kop op en vinden we het rete-spannend als dingen anders gaan. Juist dan kunnen we grote stappen kunnen maken. Angst is dé mogelijkheid tot groei. Hé, dat biedt perspectief! Wat jij?!Als kind maalde je niet om zingen en dansen in de woonkamer voor je ooms en tantes. Een spreekbeurt? Enthousiast, met mogelijk wat gehakkel, vertelde je over je konijn. Of ik in dit geval over de malaria mug, met de klemtoon op mala-ría. Zonder enige gene hoor. Zonder te bedenken wat anderen daarvan vinden. Ik deed gewoon mijn ding. Tot het besef komt, dat mensen iets vinden. Van jou en je gedrag. Het is goed. Of fout. En vanaf dat moment is niets meer hetzelfde. Liefde maakt plaats voor angst. Waar je eerder liefdevol was voor jezelf, onbewust, reageer je nu vanuit angst, automatisch. Wat als ik iets doms zeg? Wat als … Bang iets te ervaren wat je niet wilt.

Laat angst niet de beperkende factor zijn om te worden wie je bent

Een leven vanuit angst weerhoudt ons van grootse dingen. Jaren blijven zitten in een functie. Veilig en vertrouwd. De uitdagingen van een nieuwe loopbaan aan je voorbij laten gaan. Die heerlijke oh zo heilige comfort zone. De angst voor het onbekende werkt verlammend. En dat… Dat is zo jammer! Zeg ik uit eigen ervaring. Nieuwe dingen ontdekken geeft heel veel positieve energie. En zelfvertrouwen. Groei is alleen mogelijk door je angsten te overwinnen. Kijk naar je leven. Waren de moment van groei juist niet de momenten van twijfel en onzekerheid? Kan ik die nieuwe baan wel aan? Is het niet te hoog gegrepen? Je moet jezelf overwinnen om te groeien als mens. Niet voor niets: The magic happens where your comfort zone ends….

Denk groot

Een vriendin gaf me ooit het advies: ‘Denk groot’. Ik weet nog dat ik dacht: Wow klinkt goed; alsof ik tot grootse dingen in staat ben. Maar ook, wat bedoelt ze eigenlijk precies? Ik ben erachter. Eindelijk. Me niet laten belemmeren door mijn eigen beperkende gedachten (ofwel angsten). Denken in mijn eigen mogelijkheden. Kansen zien én pakken. Hierdoor kom ik steeds onontdekte talenten van mezelf tegen. Hoe leuk is dat! Het idee dat er zoveel meer in mijzelf zit dan ik ooit gedacht heb. Wat een cadeau! Een groot cadeau...

Geen succes zonder mislukking

Laat je niet langer door angst verlammen. Zet door! Alleen door jezelf te confronteren en de uitdaging aan te gaan, vermindert je angst. Deal je niet met je angst, laat je het zijn? Dan wordt deze alleen maar sterker. Het wordt een groot obstakel. En wie zegt eigenlijk dat je uitdaging mislukt? Gebrek aan vertrouwen in je eigen vermogen? Wie zegt dat je het niet aankunt áls iets mislukt? Dan sla je een andere, misschien wel betere, weg in… We hebben allemaal leren fietsen. En liepen daarbij schaafwonden en kapotte knietjes op. Geen succes zonder mislukking!


Als verzachtende pleister; je hoeft niet in één keer in het diepe te springen. Ga eerst pootjebaden. Begin met iets kleins wat je een beetje eng vindt. Doe daarna weer iets kleins. En weer. Zo wen je in je eigen tempo aan nieuwe situaties en overwin je je angst op een natuurlijke manier.

Deze gedachte helpt mij

Een gebeurtenis heeft geen betekenis, totdat ik deze eraan toeken. Het is mijn eigen keus vanuit welke emotie ik wil reageren op wat mij overkomt. Angst of liefde? Leven vanuit angst is niet prettig. Mijn gevoelswereld zou gedomineerd worden door negatieve gevoelens. Leef ik vanuit liefde, ben ik mild voor mezelf? Dan ervaar ik zóveel meer positieve energie. Dan, nog steeds, is falen nog steeds een optie. But at least... I tried… En dat gevoel overheerst. Soms win je, soms leer je.


Ben je bewust van je eigen gedachten en reactie wanneer angst de kop op steekt. Waarom voel je afwijzing, teleurstelling of jaloezie? Train je zelf om steeds vaker te reageren vanuit liefde. Beetje bij beetje laat je het leven vanuit angst achter je. Er zal een wereld voor je opengaan! The magic zone! Meet you there?!

Share the magic!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page