Voordat ik glutenvrij ging eten, nam ik graag af en toe een plakje ontbijtkoek. Een ware traktatie vond ik dat, vooral de ouwewijvenkoek. Al een tijdje ben ik zoek naar een vergelijkbare glutenvrije variant. En ik heb er eentje gevonden die dicht in de buurt komt... lees je mee?
Wat heb je nodig?
50 gr havermeel, gemalen havervlokken
150 gr amandelmeel
100 gr boekweitmeel
200 ml amandelmelk
Handje gemengde noten, ongezouten
4 el lijnzaad
4 el appelstroop
250 gr dadels (ontpit)
Handje rozijnen
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
2 el appelazijn
1 el kaneel
1 el koek- en speculaas kruiden
Blender
Cakeblik
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 165 graden. Wel de dadels en rozijnen minimaal 5 minuten in heet water. Meng in een kom het havermeel, amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder met de kaneel en koekkruiden. Knijp de dadels goed uit en doe het in de blender samen met de appelstroop en het lijnzaad. Pak een andere kom, meng hierin de amandelmelk met het fijngemalen dadelsmengsel. Doe de beide mengsel bij elkaar in de kom en schep goed om. Voeg de rozijn er bij en roer nog een keer om. Pak dan een glas, doe de baksoda erin en schenk de appelazijn erop. Het mengsel gaat bruisen en voeg het direct bij de rest van het beslag. Spuit een cakeblik in met bakspray (of met bakpapier) en stort het mengsel in de bakvorm. Strijk even glad met een lepel. Strooi de gemengde noten erover en zet de vorm voor 45 minuten in de oven.
Laat het daarna even goed afkoelen, snijd de plakken en geniet!
Comments