top of page
  • Foto van schrijverMariel Ganzeboom

Soms ben ik zó gelukkig! Tot het over gaat...

Soms kan ik me ineens zo ontzettend gelukkig voelen. Overvallen door een geluksmomentje realiseer ik me hoe mooi het leven is. Dat is even oprecht genieten. Wat ook fijn is? Dat ik me ervan bewust ben dat het me overkomt. En dat is misschien nog wel belangrijker. Want voor je het weet is dat heerlijke gevoel weer voorbij. Je kunt simpelweg niet áltijd gelukkig zijn. Ook dat is best even een opluchting. Het leven is nu eenmaal een aaneenschakeling van allerlei emoties. Maar hoe meer positieve emoties jij opslaat, hoe groter de kans dat je een geluksvogel bent.


Geluk is een momentopname…

Ik had het tijdens de Kerstdagen. Het was fijn om samen te zijn met de mensen om wie ik geef. In een ontspannen sfeer. Mooie gesprekken. Té fanatiek spelletjes spelen. Lekker eten bereid door vier hobby-koks. Daar kan ik van genieten. Want ik weet óók, dat dit gevoel zo weer voorbij kan zijn. Een dag bestaat nu eenmaal uit mooie momenten en mindere. Waar het om gaat: Wat onthoud je aan het einde van de dag… Sla je die fijne herinnering op of de mindere? Daarmee vul je je mindset en bepaal jij grotendeels zelf je geluksbeleving.

Zeg eens eerlijk: Wanneer ben jij gelukkig?

Kun je op dit moment zeggen, dat je gelukkig bent? Blij met alle aspecten van je leven? Of stel je je geluk uit? Door bijvoorbeeld te wachten op die ene droombaan, die ideale partner, dat grotere huis of die vier kilootjes lichter. Misschien heb je het niet eens door dat je zo denkt: 'Ik ben pas écht gelukkig als … ' Onthoud dit: Je bent niet gelukkiger als je je gestelde doel bereikt hebt. Jawel, eventjes. Maar als je van binnen niet verandert, betekent een verandering in je situatie niet zoveel voor je geluksgevoel. Er gebeurt altijd wel weer iets onverwachts, waardoor je je niet zo happy voelt. Dat is het leven. Je hebt daar zelf geen invloed op. Zoals een goede vriend, die tijdens de feestdagen hoort dat hij kanker heeft. Ik (en hij zeker) was het geluksgevoel even helemaal kwijt...

Wat is dan geluk?

Geluk is een momentopname. Door je bewust te zijn van de kleine dingen die je blij maken, ervaar je jouw geluksmomentjes. En hoe jammer, ze gaan ook weer voorbij. Misschien zelfs wel afgewisseld met verdrietige momenten. Maar die mogen er ook zijn. Hierdoor realiseer je je weer hoe mooi en bijzonder die kleine geluksmomentjes zijn. Geluk kun je alleen kennen als je ook ongeluk kent.

Geluk is iets onverklaarbaars!

Geluk overkomt je. Je kunt het niet oproepen en niet vasthouden. Het enige dat je hoeft te doen, is je open stellen voor de mooie momenten. Laat ze komen en weer gaan. Hoe harder je je best doet om het geluk beet te grijpen, hoe krampachtiger het wordt. Tel je zegeningen. Wees dankbaar aan het eind van de dag voor de geluksmomentjes die je hebt mogen ervaren. Ook al zijn er bepaalde situaties die je graag anders ziet. Begin met gelukkig zijn met wat er nú is.


Hoe? Dat is simpel en uitdagend tegelijk. Zie de dingen die wél goed zijn: Geniet van de mensen om je heen. Van een fijne wandeling of een gezellig avondje met je partner. Een goed gesprek of een slappe-lach-moment met je collega. Dan komt je geluk van binnenuit. Als je kunt genieten van wat nú goed is, ervaar je meer dankbaarheid en rust. Vanuit dat gevoel is het makkelijker om je situatie te veranderen. En je leven nog mooier te maken!

Kies er voor om nú gelukkig te zijn!

Ga niet voor straks of later. Dat is te onzeker. Laat je gevoel van geluk niet afhangen van dingen die misschien wel, misschien niet gebeuren in de toekomst. Dan doe je jezelf tekort. Dus verwonder, lach, accepteer én geniet van de eenvoudige dingen in het leven. Het zijn de lichtpuntjes, waarmee jij je eigen 'geluksvogel leven' creëert.


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page